Bygga vinkällare

En vinkällare är ett spännande tillskott till ditt hem, och det är viktigt att tänka på flera aspekter när du planerar att bygga en hemma. Det finns dock några saker att tänka på, som du kan läsa mer om här!

4 tips för att bygga vinkällare hemma

Att bygga en vinkällare hemma kan vara ett spännande projekt, men det kräver noggrann planering och genomförande. Här är fyra viktiga tips som kommer att hjälpa dig på vägen:

1

Rätt förhållanden

För att dina viner ska åldras och förvaras på bästa sätt är det avgörande att skapa de rätta förhållandena. Här är några viktiga aspekter att ta hänsyn till:

 • Temperatur: Det ideala temperaturintervallet ligger vanligtvis mellan 12°C och 16°C. För att förhindra temperaturvariationer bör du försöka hålla temperaturen så konstant som möjligt.
 • Luftfuktighet: En lämplig luftfuktighet är cirka 70–75%. Detta hjälper till att hålla korken fuktig och förhindrar att vinet oxiderar.
 • Ventilation: God ventilation är nödvändig för att förhindra mögel och dålig lukt. Se till att ha lämplig ventilation och överväg att använda en luftrenare om det behövs.

Känns det lite krångligt? Det förstår vi, för det är mycket att tänka på när man ska bygga vinkällare. Det finns dock hjälp att få, till exempel vinlagring.se som har lång erfarenhet av att bygga vinkällare med skräddarsydda vinställ och de kan hjälpa dig med alla dina frågor.

2

Tänk igenom förvaringen noggrant

För att skydda dina viner och göra dem lätta att komma åt är det viktigt att välja rätt förvaringslösningar. Här är några alternativ att överväga:

 • Vinkylskåp: passar perfekt om du har en mindre samling. De erbjuder oftast temperaturkontroll och enkel åtkomst till dina flaskor.
 • Vinhyllor: finns i olika storlekar och stilar och kan anpassas efter ditt utrymme. De ger en översiktlig förvaring och är lätta att organisera.
 • Vinrack: kan vara en dekorativ och funktionell lösning som gör att du kan visa upp dina flaskor. De kan placeras på väggarna eller på golvet beroende på din designpreferens.
3

Strukturera förvaringen

Att skapa en logisk struktur i din vinkällare gör det enklare att hitta de flaskor du söker. Här är några tips:

 • Kategorisering: Placera flaskorna efter typ, årgång eller region. Använd etiketter eller märkning för att identifiera varje hylla eller sektion.
 • Systematisk ordning: Placera äldre varianter längst bak och de nyare närmare framför. Detta hjälper dig att konsumera dina drycker i rätt ordning.
4

Utnyttja alla ytor på bästa sätt

Oavsett om din vinkällare är stor eller liten, är det viktigt att utnyttja varje tillgänglig yta på bästa sätt. Här är några idéer för att maximera utrymmet:

 • Väggutrymmen: Om du har begränsad golvyta kan du använda väggutrymmet genom att montera hyllor eller vinrack på väggarna.
 • Under en trappa: Om du har en trappa i ditt hem kan du överväga att omvandla utrymmet under trappan.
 • Modulär förvaring: Använd modulära hyllor eller vinrack som kan anpassas efter ditt utrymme och din samling.

Om att lagra vin

Att lagra vin på rätt sätt är avgörande för att bibehålla dess smak, doft och kvalitet över tid. Oavsett om du är en nybörjare eller har lång erfarenhet, är det några grundläggande principer att följa när det gäller vinlagring:

 • Temperatur: Förvara vinet vid en konstant temperatur på mellan 12°C och 16°C. Undvik stora temperaturvariationer, eftersom detta kan påverka dess åldrande negativt. Se till att temperaturen är stabil och inte utsätts för direkt solljus.
 • Luftfuktighet: Den optimala luftfuktigheten ligger vanligtvis mellan 70% och 75%. Detta hjälper till att hålla korken fuktig och förhindrar att luft kommer in i flaskan.
 • Liggande förvaring: För flaskor med korkförsegling är det bäst att lagra dem liggande på sidan. Detta håller korken i kontakt med vinet och förhindrar att korken torkar ut, vilket kan leda till läckage eller att drycken försämras.
 • Skydd från vibrationer: Undvik att placera flaskorna nära apparater eller utrustning som kan orsaka vibrationer, eftersom detta kan påverka innehållets kvalitet. Vibrationer kan störa sedimentet i flaskan och påverka vinets stabilitet.
 • Ljusförhållanden: Förvara dina flaskor i ett mörkt eller svagt belyst utrymme. UV-strålning från solljus kan skada vinet och påverka dess smak. Använd gärna mörka flaskor eller vinkällarlampan för att skydda från ljus.
 • Ventilation: Se till att ha bra ventilation för att förhindra fuktproblem och dålig lukt. En god luftcirkulation bidrar också till att hålla temperaturen jämn.
 • Stabil förvaring: Om du planerar att lagra flaskorna under en längre tid är det viktigt att se till att flaskorna inte utsätts för skakningar eller störningar. Låt vinet ligga i fred och undvik onödig hantering.

Vilka viner kan lagras?

Inte alla viner är lämpliga för lagring, och vinlagring är vanligtvis reserverad för vissa typer som har potential att utvecklas och förbättras med tiden. Här är några exempel på typer som passar bra för lagring:

 1. Röda viner finns med många alternativ som har förmågan att åldras och utvecklas över flera år. Kända typer som ofta lagras inkluderar Bordeaux, Bourgogne, Barolo, och vissa Cabernet Sauvignon.
 2. Dessertviner med hög sockerhalt och en balanserad syra, som Sauternes eller Vintage Port, kan åldras under lång tid och utveckla komplexa smaker och dofter.
 3. Vita viner som vissa Chardonnay- och Riesling-varianter, kan också vara utmärkta kandidater för lagring, särskilt om de har en stark syrastruktur.
 4. Mousserande viner så som vintage champagne eller goda Cava, kan åldras och utvecklas på liknande sätt som stilla viner.

Det är dock viktigt att notera att inte alla typer är avsedda för långvarig lagring. De flesta vinerna på marknaden är avsedda att konsumeras inom några år efter inköp. Om du är osäker på om ett visst vin kan lagras, kan du kolla producentens rekommendationer på etiketten eller söka råd från en expert eller sommelier. Du kan också läsa om detta på systembolaget.se.

Vidare kan lagringens kvalitet också påverka hur väl ett vin åldras. Att följa rätt lagringsförhållanden, som den tidigare nämnda temperatur- och luftfuktighetskontrollen, är avgörande för att säkerställa att de åldras på bästa sätt och når sin fulla potential.